SVE JE BIO DOBAR SANNaslov filma: SVE JE BIO DOBAR SAN – LE "FRENCHIE" DE VUKOWAR
Dokumentarni film, trajanje 80 min.
Original format: HD, color
Audio: STEREO 2.0, Francuski, Hrvatski
Aspect ratio: 16:9 anamorphic
Screening format: DCP


Redatelj: Branko ištvančić
Snimatelji: Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić, Joakim Erdelji
Montažer: Silvije Magdić
Dizajner zvuka: Pere Ištvančić
Skladatelj glazbe: Dalibor Grubačević
Producenti: Zvonko Milas, Antun Ivankovič i Irena Škorić
Produkcija: Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga Dr. Ante Starčević Tovarnik, Udruga Artizana


Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac 'Sve je bio dobar san' proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. 

Film "Sve je bio dobar san" apsolutni pobjednik na Trsatu

Dokumentarni film 'Sve je bio dobar san' na 7. festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. u Rijeci dobio je tri nagrade, Grand Prix za najbolji film Festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu.

U obrazloženju Festivalskog žirija navodi se kako je film potresan, intiman i dirljiv dokumentarac. 'Sve je bio dobar san' nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao, ističe žiri i dodaje kako vjera i žrtva snažno dominiraju pričom filma i potiču svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima.

Najboljim redateljem žiri je jednoglasno proglasio Branka Ištvančića, koji, kako se navodi, nije ovim filmom samo potvrdio svoj status jednog od najboljih hrvatskih suvremenih dokumentarista, već je napravio važan iskorak naprijed. Slobodno se može reći da je ovo do sada njegov najbolji dokumentarac u kojem je iskazao svoje autorsko sazrijevanje, navodi žiri i dodaje kako Ištvančić u filmu prati dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegova promišljanja, tragiku ljudske humanosti i srpska zvjerstva u Vukovaru te mučeničku smrt toga mladića na Ovčari.Sve je to, ističe žiri, iskazano kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier, koju film prati u potrazi za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. Za originalnu glazbu u tom filmu nagrađen je skladatelj Dalibor Grubačević. Nagrade Festivala, održanog od 28. do 30. srpnja, uručene su u subotu navečer u klaustru Franjevačkoga samostana na Trsatu.

Film "Sve je bio dobar san" apsolutni pobjednik na Trsatu


Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Festivala Trsat je dokumentarni film Sve je bio dobar san koji je uz nagradu za najbolji film osvojio i onu za najboljeg redatelja (Branko Ištvančić) te najboljeg skladatelja (Dalibor Grubačević). 

'Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao. Vjera i žrtva snažno dominiraju pričom ovoga filma i tjeraju svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima. Ima u tom filmu puno biblijskoga što navodi na razmišljanje o ovoj priči i njenim sudionicima. Ovaj film sjaji kao zvijezda vodilja koju treba sljediti u budućim filmskim ostvarenjima na teme vezane za Domovinski rat', stoji u obrazloženju odluke žirija. 

Ostale strukovne nagrade žirija kojim je predsjedao redatelj i umjetnički fotograf Petar Trinajstić osvojili su Anton Štor za snimateljski rad u filmu Na dobro vam Salvestrovo, Anita Jovanov za montažu filma Graditelj Rima i Hrvoje Župarić za scenarij kratkoga igranoga filma Moja Ljiljo. Posebna nagrada dodjeljena je Ediju Benčiću za film Fra Berard

'Iako su se Ištvančićev film i kratki igrani film Moja Ljiljo mladog autora Hrvoja Župarića predstavili kao ostvarenja koja pomiču granice u pristupu vjerskim, katoličkim temama i u njima treba gledati svjetliju budućnost ovoga filmskog žanra, opći je ipak dojam da se nakon sedam godina postojanja ovoga festivala autori nisu mnogo pomakli u promišljanju pristupa vjerskim temama na filmu. Još uvijek su to suhoparne i nemaštovite priče koje više naliče nekom televizijskom informativnom programu. Istovremeno su svi filmovi tehnički na zavidnoj razini što potvrđuje činjenicu o sve dostupnijoj kvalitetnoj tehnici', ističe se u priopćenju organizatora. 

Sedmi po redu Festival hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. održavao se u Rijeci od 28. do 30. srpnja, a sve ostale detalje potražite na njegovim službenim stranicamaHAVC

Filmu su pružili potpotru: Ministarstvo branitelja RH, Zaklada Adris i Vukovarsko srijemska županija

Kontakt
Artizana
Ulica grada Vukovara 222
10000 Zagreb, HR
M. +385 98 9420 845
artizana.film@gmail.com
artizana.zagreb@gmail.com
www.artizana.hr

 

 
TRAILERI